Виногради

“Модерни традиционализам”

ТЕМЕТ винарија обрађује 37,8 ха винограда, подељених у 19 парцела распоређених на два локалитета, 250-330м надморске висине. Топографија “Теметовог брега” нуди три врсте различитог земљишта, што је омогућило пре свега засаде аутохтоних сорти Прокупац, Морава, Тамјаника, али и одабране експозиције за Бургундац сиви, Chardonnay, Мerlot, Syrah, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon.

Лозе су пажљиво одабране, са различитим клоновима који заједно нуде најбоље карактеристике сваке сорте. Метода гајења омогућава развој винове лозе која је приморана да се такмичи међу собом у контролисаним условима и да апсорбује хранљиве елементе и влагу из земљишта. Ова конкурентност чини лозу довољно снажном за производњу грожђа високог квалитета. Грожђе долази искључиво из нашег винограда. Настојимо да одржимо јаку везу са виновом лозом кроз сво наше знање и поштовање животне средине. Остајемо традиционалисти упркос све већем развоју технологије узгоја вина.

Посао у винограду ( резидба, лачење, заламање винове лозе, брање грожђа ) обавља се искључиво ручно, што резултира повећаним квалитетом вина. Почев од 2018. године одлучили смо да се наша лоза узгаја само природним методама, без хемијских ђубрива или инсектицида, односно органски.
Верујемо да се савремено знање може применити на традиционалне методе производње вина. Ми не познајемо компромис и гајимо праве вредности.